Szó, ami szó elnyelt az anyaság bermuda háromszöge, és egy elég komoly metamorfózison estem át, ebben a senki által be nem határolt, sokak által rettegett helyen. Háztartási gép lettem.

Szinte észrevétlenül, mondhatni egyik napról a másikra lettem érző robot. „Pfujj!”- hallom az ősanyák vesékbe hatoló kiáltását. „Hogy lehet ilyet mondani!”. Nos, mielőtt megkövezne bárki is, én ezt az állapotot szeretem, sőt én választottam. Egyébiránt pedig nem kívánom ezt jobban kifejteni, mert már tele van a hócipőtől kezdve az internet összes bugyrán át minden az őszinte anyák őszinte vallomásaival, amik hol szépen, ízesen-ízlésesen, hol kocsisi káromkodásokkal teletűzdelve, hol humorosan, hol inkább irónikusan vannak tálalva. Továbbá legjobban, leghitelesebben a napirendem tudná bemutatni, miért mondom magamra, hogy érző háztartási gép. (Figyelem! Túlzó, karikírozott, érzelemvadász anya-napirend következik)

NAPIREND:

06:00 – 08:00 Reggeli(k). Kettes gyerek az intervallumban felsír, enni kér. Pelenkacsere, szoptatás (min. egy óra hossz), fél liter víz húzóra. Kettes gyerek alszik. Anya visszapihen, ha ketteske intervallum elején kelt, ha nem, akkor nem. Egyeske is felkel. Alsóruházat gyors lerángatása. Megpisiltetés. Felöltöztetés vol. 1. kinézés a kertkapura nagyi nem tett-e be valami fincsi pékárut. Ha tett be, reggeli előkészítése. Ha nem, reggeli kiagyalása, és előkészítése Mekgájver módra (semmiből, valami ehetőt). Szoptatós és gyerektea lefőzése, nem összekeverése. Anyaüzemanyag betankolása (értsd egy jó nagy bögre kávé húzóra). Életérzés: Jézusom! még csak 7:20! Mi lesz ma még itt?

Majdnem így néznek ki a reggeli szendvicseim. Majdnem. Kenyérből vannak és van rajtuk valami…

 

08:00 – 11:00 Házimunkák rendszerezése (égető, meg kell csinálni, meg kellene csinálni, egyszer meg kell majd csinálni, majd megcsinálja valaki). Égető házimunkák elvégzése: mosogatás, mosás, teregetés, ruha leszedése, szétválogatása, elpakolása, vasalnivalók kiválogatása, minimál rendrakás, wc kitakarítása. Közben Egyeske kismilliószor pisil, vagy kakil, pisil és kakil, pisil és/vagy kakil, kiborítja a reggelit, szétkeni a bútorzat minden elemén, tevékenysége közben imamalomszerűen hajtogatva: „Ábi véletlenül…” Átöltöztetés vol. 2. Ketteske felkel, szopik, vigyorog, szopik, vigyorog, becsinál, pelenka és ruhacsere. Ha éber, két gyerek összeengedése, anya lájkol pár üzenőfali posztot, eközben Egyeske megeszik egy tubus fogkrémet. Tízórai előkészítése. Kis játék Egyeskével (kirakózás, kisautózás). Életérzés: Miért kell mindent nekem csinálnom??? Háttérben két gyerek üvölt (tudom, hogy csak kettő, de a decibel alapján nem hiszem el, hogy csak kettő).

11:00 – 12:00 Kerti parti. „Anyaaaa, gyereeee….”. Mászókázás a várban, homokozás, jó idő esetén medencézés, közben fél lábbal és fél kézzel a meg kell csinálni házimunkák elvégzése mindezt egyik mellel Ketteske szájában. Ha kutymának nincs vize adni, ha kókad a virág meglocsolni, ha lépni nem lehet a teraszon a kosztól lesöpörni. Kukanap esetén kukák behúzása (de jó, hogy van már szelektív kukánk is). Ha valami garázsmenet, akkor kivinni a garázsba. Bokatörő lehullott zöld diót és almát összehúzni. Ha csengetnek a régész tanoncok azzal a felkiáltással,hogy jöttünk ásatásra, akkor kicsit megpróbálni előbányászni a bútorokat a penetráns por alól. (A feltételes feladatok, amik „ha”-val kezdődnek, nem minden nap vannak, hála a Jóistennek!)

12:00 – 13:00 Ebéd. Azaz armageddon. Ömlik a víz a fürdőszobában, mert Egyeske kezet mos. Ketteske nyüglődik alvás közben. Terítés, étel melegítés. Egyeske arccal belefordul az ételbe, mert még nem ért oda a kanál. Szétkeni magában, a székszoknyában, abroszban (ezért nincs manapság fent abrosz, de mivel a szót ismeri, látható, hogy volt használatban, valamikor…) Átöltöztetés vol. 3. Romeltakarítás. Közben a NASA munkatársai csöngetnek be kérvén az asztalon kialakult ragacsos elegy receptjét, mondván, egy  ilyen oldhatatlan massza biztosan jól jönne az űrhajózásban, űrkutatásban is. Életérzés: Olyan a ház, mint egy Hieronymus Bosch festmény (kaotikus, undorító és nyomasztó, és mindig van valaki aki meztelen).

13:00 – 15:00 Egyeskét rábírni a délutáni alvásra mellel Ketteske szájában. Sokáig sikertelenül. Többször gyerekre üvöltve a parancsszót: „Aludj már!” Türelem fogytán fogy, lelkiismeretfurdalás nőttön nő, álomország távolodik, anya keze közeledik (a saját hajához, hogy kitépje). Mindkettő (?) üvölt, ezek alapján egyik sem alszik. Életérzés: Istenem, Istenem miért hagytál el engem?! Valahogy mégis elalszanak (=isteni csoda).

15:00 – 17:00 Rendrakás. Anyaidő. Horgolás, internetezés, olvasás. Közben többször felsír mindkettő. Az intervallum végéhez közeledve uzsonna előkészítése. Második tankolás (=kávé). Életérzés: Kitartás! Mindjárt itt van apa!

17:00 – 20:00 Apa megérkezése előtt uzsonna, utána mókázás apával. Mosogatás, rendrakás. Ketteske szoptatása a teljes intervallumot lefedve. Másnapi ebéd elő-, és elkészítése. Ha kell bevásárlás Ketteskét magamra kötve. Nagymama meglátogatása. Vacsora. Mosogatás. Életérzés: Nemsokára alvás! Mi vaaaan?! Még csak ennyi az idő??? Édes Istenem…

20:00 – 21:00 Fürdetés = armageddon 2. Bokáig érő víz a fürdőben, Egyeske rásegít a teli emésztőre. Kiissza a pisis fürdővizet. Ketteske láthatóan és hallhatóan nem alszik. Jé, még mindig/ már megint szoptatok? Életérzés: A Resident Evil zombijai hozzám képest kismiskák…

21:00 – 23:00 Altatás. Mindenkié. Anya a kádban alszik.

23:00 - 2:00 Képszakadás. Talán aludtam. De lehet, hogy csak álmodtam, hogy aludtam.

2:00 – 3:00 Ketteske cuppog, enni kér. Szoptatás után Egyeske megpisiltetése, hogy ne ágyneműhúzással induljon a nap. Fél liter víz húzóra.

3:00 - 6:00 Mit is csinálok? Alszom? Ezt hívják úgy?

Az extrák

A napirendem napi átélése révén fergeteges felfedezésekre tettem szert. Amerika nagyságúakra. Bizony! Heuréka!

  • az anyaság másokról szól. A mindennapi rutinfeladatokról, meg a kapott, rám ruházott feladatok ellátásáról (kocsi forgalmijának meghosszabbítása, gyerekek orvosi ügyeinek intézése). Persze rólam is szól, de inkább másokról (százalékos arányokba ne menjünk bele, mert egy picit lehangoló az eredmény, na de kit érdekel!).
  • a gyerekeket magamnak szülöm, Önnön szórakoztatásomra. Persze kis hazámnak is, meg a világ népességének növelésére is (és egyéb hangzatos blődsgek sora fogalmazható meg). És azért szültem, mert szülni akartam. Ezt az alapgondolatot jól észben kell tartani és előcitálni panaszkodás esetén. Folytatva a felfedezések sorát: legtöbbet én leszek velük, az én szabadidőm (micsodám???)/ hétvégém (azmiaz?)/ időérzékem/ józan eszem szűnik meg nevelésük tizen-huszon éve alatt. És ez a legjobban van így!

Lehangoló? Humorérzék, önkritika, istenhit, férj, nagyszülők, csoki, shopping stb. (a sor tetszőlegesen folytatható) nélkül bizonyára az lenne. Vagy nem. Mert a gyerek puszta léte öröm, minden nehézség dacára. Erre jöttem én rá.

Ezek az én legfrisebb heurisztikus anyatudásaim.