Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi kaleidoszkóp - a készülődés ezer arca: Kalendárium és Mikulás (az ősellenségek)

Ráhangolódás - "neon csillag állt felettünk..."

Idén is irgalmatlan korán kezdődött az advent. Tudjuk, hogy mikor? Pontosan november másodikán, mikor is minden magára adó áruház elpakolta a halottak napi mécseseket és kitette a karácsonyi dekorációt.* Van, aki már ekkor elolvad gyönyörűségében, és karácsonyig dúdolgatja a "lászt kriszmösz, áj gév jú má hát"-ot, vagy az "ól áj vánt for kriszmösz iz jú"-t, vagy egyéb karácsonyi slágereket/ dalokat, van, aki kevésbé lelkesedik a korai retinaroppantó neonparádéért, van, aki Pató Pál és van, aki már megszokta. Engem még mindig meghökkentenek a novemberi Mikulások, a korai karácsonyi akciók és már előre rémiszt, hogy vajon idén mekkora lesz a karácsonyi káosz. Advent első vasárnapján már startol a hisztéria és szinte lehetetlen parkolóhelyet találni az áruházaknál. Ezután a helyzet fokozódik, és mindenki csak saját felelősségére induljon shopping körútra, neadjisten ezüst- vagy aranyvasárnap. Szóval, november 3.-án már ne késlekedjünk, mert "itt a karácsony máris"...

0 Tovább

Ab ovo vagy In medias res?

Hogyan is kezdjem? Csapjak a közepébe, s utána haladjak visszafelé? Vagy indítsam Léda tojásaitól, azaz a kezdtetek kezdetétől, mikor anya megteremtette a friss család világát? Az első napon Anya kiguglizta egy gyerekszobafalra festhető fa képét és a kötött madárkák mintaleírását:

http://zitameilinger.blogspot.hu/2011/01/kotott-madar-knitted-bird.html  – (a minta, a saját madarakról később)

A mi fánk, még madártalanul:

S látá Anya, hogy mindaz amit a guglin talált, jó.

Vagy kezdjem inkább a 2014-es karácsonyi ajándéktárral, adventi kalendáriummal, cinke etetővel? “Ez a kérdés, válasszatok!”

No, nem ennyire drámai ez…

Mivel nagycsaládban élünk és előnyben részesítjük a kézzel készített ajándékokat, már jócskán advent előtt elkezdek a leendő ajándékokkal foglalatoskodni. Mondjuk, november elején. Legkorábban a következő karácsonyt megelőző karácsony negyednapján, amikor "köszönt és minden jót kíván, négy nyafka macska, három veréb zenész, két gerle és egy csíz a csupasz körtefán" (Ismerjük a verset, ugye?! Ha nem, alant a link).

http://www.nefmi.gov.hu/letolt/retorika/ab/szoveg/komm/karimond.htm

Miközben ajándékötleteken agyaltam, a 4 éve molyosodó, ázó cingegolyókra vendégek érkeztek. Ezt látva böngészni kezdtem saját készítésű madáretetők után. Évek óta gyűlnek a parafadugók a kreatívos szekrényben, úgyhogy egy parafás madáretető mellett tettem le a voksomat (egyébként nem vagyunk alkoholisták, és az évek alatt nem 1-2 évet kell érteni, hanem legalább 10-et).

Ötlet innen: nem saját a minta, de pillanatnyilag sehol sem lelem… A keresett kifejezés “madáretető házilag” volt.

Rögzítés: 4 avas csavar a fa talpazatba, spárga, diófa, gyerek hintájának hűlt helye (utóbbi természetesen fakultatív), magvak.

Cinkék ajándéka: pipa. (bele is mennek!:)

Most jön a neheze, a családok. De ez egy következő bejegyzés témája lesz.

2013 karácsonyán horgoltam egy piros mérges madarat és egy hozzá tartozó zöld disznyót az öcséimnek, egy cicás mobiltok kíséretében a húgomnak.

Minta innen: http://nerdigurumi.com/2011/12/angry-birds-amigurumi-pattern.html

Huginak kötöttem egy kámzsa sálat is. Továbbá horgoltam hópelyheket a férjem nagynénjének és a férjemnek egy sapkát is. Varrtam egy kicsire összehúzható, könnyen hordozható bevásárlószatyrot a férjem édesanyjának. Naptárakat szerkesztettem családi fotókkal, minden hónapban az adott hó ünnepeltjével és bibliai ige-idézetekkel (összesen 4 különbözőt). Kötöttem 3-4 adventi koszorút is, még karácsony előtt…

Édes félmosolyos-nosztalgiázós érzés fog el, amikor visszagondolok 2013. december 23-ra. Férjem, fiam édesdeden alszik (így aludhatott a másnap születendő gyermek Jézus annak idején a betlehemi jászolban), mindeközben anya egy neki való csatorna (Lájfnetwörk) műsorát hallgatja a vezeték nélküli fülhallgatón, keze közben csak jár, horgolja az engri bördöt, háta közepére kívánva és akkor is már azon járnak a gondolatai, hogy anya tudja, mi a jó…

  • Anya tudja, hogy karácsony előtt nem kell aludni, úgyis elnyom majd a sok káposztás, halászleves, mézeskalácsos bejgli…
  • Anya tudja, hogy ha kész ez a madár úgy elrúgja, hogy akkorát szálljon, mint a mobilos  játékban (badarság, hogy azért jó a kézzel készített ajándék, mert az ajándékozottra gondolunk a kreáció közben…pff… egyébként pedig, DE).

Viszont azt anya nem tudta előre, milyen melegség önti majd el, amikor a két öccse (18 év, 24 év) a horgolmányaival tér nyugovóra karácsony után. Anyai túlzás: nem alszanak velük, de ki vannak téve az ágyuk fölött, mellett lévő polcokra (kénytelen vagyok ezt írni, nem hozhatom őket kényelmetlen helyzetbe).

0 Tovább

Karácsony vol. 2014 képes ízelítő

A kezdéssel kapcsolatos bejegyzésben említettem, hogy a 2014-es családi ajándékozás egy másik bejegyzés témája lesz.

Mégpedig ezé a bejegyzésé:

Ajándékozási ötletek nagycsaládoknak

Az ajéndkozás nálunk nem egyszerű, sőt… Inkább bonyolultnak mondható. Bár kinek/hol nem az?! A férjem és én is nagy családokból származunk. Az én családom büszkélkedhet egy nagyival, egy nagybácsival, egy apával, egy anyával, és három testvérrel. A férjem szűk családja négy testvéréből és a szüleiből áll. A tesók közül az egyik szintén zenész, azaz családos. A tágabb családja közel 200 fő, őket (valamiért) nem ajándékozzuk (férjem édesapjáék 10-en vannak testvérek…).

Már így is egyszerűsödött az ajándékadás-képlet, mert a családokon belül a testvérek húznak egymás között. Nos, van 2 húzott/fő+szülőpár/fő+egyéb járulékos közeli hozzátartozók+saját gyerek+más gyereke= 12 fő és nem számoltam a nem közeli családi csatolmányokat (a patchwork család szépségei +2 fő). Az összesen 14 ajándék és ezek még csak “Nyuszi rokonai”, a barátai és üzletfelei még hiányoznak a listáról (ld. Micimackó).

Előre reszketek, amikor azt tervezem, hogy szempillantást vetek az ajándék-kommandós listmára (mi van kész és mi nincs), illetve úrrá lesz rajtam a pánik, amikor ránézek a naptárra (lenyűgöz az idő relativitása…).

Nézzük azokat az elkészült ajándékokat, melyeket már sikerült befotózni:

Fiam homlokrakodója:

ajándék ötletek horgolás égethető gyurma karácsony

A homlokrakodóhoz az alapötletet a raverly.com – on találtam (crochet digger néven), de átkoreografáltam a mintát, mert nekem nem tetszett az a leírás (nagyzolás a nem tetszett – egyszerűen nem értettem, no).

Sógorom kislányának pónija (még hiányosan – kissé szemtelen a lovacska):

ajándék ötletek horgolás égethető gyurma karácsony

Találtam egy letölthető könyvet az interneten, nagyon helyes, amigurumi technikával készült állatok vannak benne. Amigurumi Toy Box a címe. Már sajnos nem tudom hol találtam rá…

Kisfiam adventi kalendáriumában megbújó (égethető gyurma) betlehemi szereplők:

ajándék ötletek horgolás égethető gyurma karácsony

Az ötlet/minta innen való:

http://www.retikulesfuszerdoboz.hu/betlehem_otlettar

24 darabosat terveztem, de 13-nál megálltam. Igazából elfért volna még némi-nemű háziállat (ugye, “rá meleget a marha lehel”), meg hát a három királyoknak (akik nem hárman voltak, nem Gáspár, Menyhért, Boldizsár /ezt József Attilának köszönhetjük/ voltak és nem is királyok, hanem bölcsek) utat mutató csillag, plusz bárányok, hiszen a nyáj nem két darab bárány… (az ősember bináris számrendszerében számolok: e​gy, sok) Majd jövőre kipótolom!

Adventi kalendárium szütyői (részlet):

ajándék ötletek horgolás égethető gyurma karácsony

Nos ezzel is volt munka! A szütyők géppel varottak, a számok kézi láncöltéssel készültek. A számkorongokat is utólag varrtam fel “pelenka” öltéssel, mert általában nem gondolkodom előre, és varrásból igen kezdő vagyok – úgyhogy a beginnerek durr-bele technikáját alkalmazom, emiatt lényegesen többet pepecselek, mint a konzervatív varrók (a konzervatívot itt értsd fontolva haladó).

Ami még várat magára (fotóztási szempontból), azok a kézzel varrt szütyők és a horgolmányok (ők még a keményítést is várják). A szütyők egyszerű és nagyszerű mintáját sógornőmtől kaptam:

http://1napos.blogspot.hu/2011/08/unnepnap-textil-tarolo-keszitese.html

Folytatjuk!

0 Tovább

anyatudja

blogavatar

"Tudom, hogy nem tudok semmit." (Szókratész) Sajnos nincs a kezemben az anyaság bölcsesség köve, de pár szilánkját talán már láttam valahol. Valahol a gyereknevelés tengerében, a szétszórt játékok között, a magamra, hobbimra fordított szabad másodpercek sűrűjében.

Követők

Anyuszi

Követők

Anyuszi

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />