Ráhangolódás - "neon csillag állt felettünk..."

Idén is irgalmatlan korán kezdődött az advent. Tudjuk, hogy mikor? Pontosan november másodikán, mikor is minden magára adó áruház elpakolta a halottak napi mécseseket és kitette a karácsonyi dekorációt.* Van, aki már ekkor elolvad gyönyörűségében, és karácsonyig dúdolgatja a "lászt kriszmösz, áj gév jú má hát"-ot, vagy az "ól áj vánt for kriszmösz iz jú"-t, vagy egyéb karácsonyi slágereket/ dalokat, van, aki kevésbé lelkesedik a korai retinaroppantó neonparádéért, van, aki Pató Pál és van, aki már megszokta. Engem még mindig meghökkentenek a novemberi Mikulások, a korai karácsonyi akciók és már előre rémiszt, hogy vajon idén mekkora lesz a karácsonyi káosz. Advent első vasárnapján már startol a hisztéria és szinte lehetetlen parkolóhelyet találni az áruházaknál. Ezután a helyzet fokozódik, és mindenki csak saját felelősségére induljon shopping körútra, neadjisten ezüst- vagy aranyvasárnap. Szóval, november 3.-án már ne késlekedjünk, mert "itt a karácsony máris"...

Karácsonyi előkészületek nulladik lépés - adventi kisokos / linktár

A kisgyerekes családok elengedhetetlen adventi kelléke a kalendárium. Legyen az egyszerű 24 darabos csokis ablaknyitogatós, vagy egy árnyalattal misztifikáltabb, egy a lényeg, LEGYEN! Pontosabban, illik lennie, vagy jó, ha van... Ott, ahol működik... Nálunk eddig 3-ból 3-0 a nem csináltuk végig-végig csináltuk arány. Hol vérzünk el évről évre? A kedvcsináló után lerántom a leplet a minden évben bekövetkező bukásunkról.

Mi kerüljön a homemade kalendáriumba? Például adventi feladatkártya:

http://bocimaci.blog.hu/2015/11/25/adventi_jatekos_feladat_kartyak

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya

http://idotetrisz.cafeblog.hu/2012/11/27/letoltheto-adventi-kartyak-meglepetescetlik-ajandekok-helyett/

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya

http://idotetrisz.cafeblog.hu/2013/11/26/uj-letoltheto-adventi-meglepetescetlik-minden-napra-uj-moka/

Vagy csempészhetünk a zsákocskákba, skatulyákba apró ajándékokat: játékokat, matricát stb.

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya

Valamilyen módon megjeleníthetjük a karácsony (betlehemi) szereplőit. Égethető gyurma, horgolás, varrás, bármi amiben van egy kis jártasságunk.

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya
Ezt én csináltam!

Horgolthttps://www.pinterest.com/memiller123/amigurumi-nativity/

Filc: http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2012/12/betlehem.html 

https://www.pinterest.com/babilon/nativity-scene/

Ötlettárhttp://www.retikulesfuszerdoboz.hu/betlehem_otlettar

Készíthetünk olyan kalendáriumot is, amiben egy nagy valamit szétszedünk 24 kis részre és a végére összeáll az egész. Pl. egy 24/48 darabos puzzle darabjait bontjuk minden nap, vagy 24 darab legoból rakunk össze a végén valamit. 

Találkoztam már olyan megoldással is, hogy a meglepetést rejtő varrott zsákocskák kifordítva a betlehemi szereplőket mintázták (iszonyat időigényes munka, de gyönyörű a végeredmény - később hozok róla fotót, ha az alkotó engedi).

Nem erről beszéltem, a működési elve hasonló, a megvalósítása mérföldekkel igényesebb: https://zitamama.wordpress.com/2013/10/27/kifordithato-zsakos-adventi-naptar-szabasminta/

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya

Látjuk, mint sokminden másban, így adventi kalendáriumban is a megvalósítási lehetőségek száma szinte végtelen, a töltetek mibenléte már végesebb, de eléggé variábilis, csupán az anyák lelkesedésének függvénye. Gondolom én.

Nálunk azonban minden advent Mikulásig tart. Ugyanis Mikulás után, érthető okoból, már nincs értelme kis csokikat elrejteni a kalendáriumba, mert tonnaszám meg vagyunk velük áldva. Persze újrahasznosítható a piros csomag tartalma kalendárium töltetként is... Azt is tudom, hogy számos édességet kiváltó lehetőség van, ahogy fentebb utaltam rá. De... Nos... Tehát, nálunk Mikulás után abbamarad a nyitogatási lelkesedés. Szépen mosolyog rám a gyönyörű DIY kalendáriumom, amit várandósan, hatalmas lelkesedéssel és időbeleöléssel készítettem, hogy "milyen jó lesz majd" és, melyet karácsonykor a csupasz körtefán ülő csíz beköszönésével szépen becsomagolok, hátha jövőre már máshogy lesz. A remény hal meg utoljára...

Az a verzió nem nagyon működik, hogy előre elrejtem a 24 apróságot a zsákocskákba, mert akkor egy óvatlan mosdólátogatás alkalmával az összes zsák spontán kiürülne. "Véletlenül". Úgyhogy, nálunk napról napra töltődnek újra a kis szütyők, mint már említettem Mikulásig. Mert utána a Miku csomagokra járunk rá. Tudom, hogy rajtam múlik. Nincs kifogás! Jövőre végigcsinálom! Ki, hogy csinálja?! Tippeket, praktikákat szívesen fogadok!

Ha már kész a kalendárium, akkor is van még restanciánk, az adventi koszorú személyében. Ha kalendárium van, akkor koszorú is köll. Olyan nincs, hogy nincs. És egyébként is, milyen kellemetlen, hogy csak mi nem posztoljuk az idővonalunkra az idei koszorúnkat, amikor mindenki más igen?! Szóval, koszorúkötésre fel! Ehhez nem hozok ötleteket. Tele vele a gugli! Vagy, mint már mondottam, nézzük végig a FB falat. Ahány ismerős, annyi koszorú. Lehet válogatni. A mi idei koszorúnk receptje: mivel a templomi koszorúkötésre felvigyázó személy hiánya okán nem jutottam el, maradt az advent első vasárnapja utáni éjszakai kötögetés. Levágtam a szomszéd kertünkbe átlogó tujáinak ágait, majd egy bordó szalaggal ráerősítettem a koszorúalapra. Fogtam négy fém gyertyatartót, 4 bordó gyertyát és az elmaradhatatlan sokéves Baumax angyalkámat. Piros tányér, nehány kallódó porfogó, egy Szamos ajándékcsomagról lecsórinkázott szalag és tádám:

advent adventi kalendárium Mikulás égethető gyurma horgolás adventi feladatkártya

Ennyit a koszorúról. A rituális gyertyagyújtogatásról a következő bejegyzésben lesz nehány gondolat.

Karácsonyi előkészületek első lépés - azaz Mikulás

Ha már kellőképpen kezdünk ráhangoldni november közepén a karácsonyra, igyekeznünk kell beszerezni a Mikulás csomag hozzávalóit. December elején már maga Szent Mikós se tudna rajtunk segíteni csoki ügyben. Na jó, talán Ő tudna... De a hiper-szuper marketek eladói, polcpakolói és árubeszerzői biztosan nem lesznek se készségesek, se türelmesek velünk. "Az van, ami kint van!" Tehát, vagy novemberben megvesszük a Mikulás csokit, vagy marad nekünk a húsvéti nyúl szenozánils viseletben.

Mondjuk én nem aggódom a Mikulás miatt. Idén (is) a sok édesség mellé belecsempészett egy M-es típusú diabéteszt is a csizmámba... 

Vagy, marad az alternatív, nagy mellényel mondva egészséges megoldás: mandarin, mogyoró, magok és/vagy játékok lesznek a csomagban, ha lemaradtunk a csoki Mikukról.

Négyfős kis családunk olyan irgalmatlan mennyiségű finomságot kap a mindenki Mikulásától, aki nagyon hasonlít anya nagybátyjára, hogy idén nálunk költséghatékony, second hand Mikulás járt. December 5.-én Egyeske, Ketteske, Apa, Anya és Anya családja átvonult a dédihez a csomagokért. Egyeske rá is kérdezett, hogy akkor a Mikulás, az a Karcsi?! Mi erre a kérdésre kitérő hallgatással válaszoltunk. Majd az ott beszerzett finomságokból kreáltunk Egyeske csizmájába 6.-a reggelre egy csomagot. Tényleg olyan mennyiségű nyalánkáságot kap, hogy nem tudja megjegyezni, mik voltak a csomagokban... Most erősen szabadkozom, és furdal a lelkiösméret, hogy átvertem a gyereket... Az igazság az, hogy én sosem hittem a Mikulásban, nem is tudom eldönteni, hogy szükségük van-e erre a gyerekeknek?! Főleg, hogy ha esetleg eljönnek velünk vásárolni ebben az időszakban, lépten-nyomon Miklósokba botlanak. Úgyhogy nálunk idén a Mikulásba vetett hit alapjaiban megingott. És ezzel karöltve Apával se jutottunk sehova a higgyünk, vagy ne higgyünk a Mikulásban kérdéskörben.

Ha átléptük az ünnepválasztó december 6.-át, akkor már semmi sem tartóztathatja fel, hogy nyakunkon legyen a karácsony. Pedig jól tudjuk már (a Facebookról (is)), hogy nem ott kellene lennie... "Nem, nem, hanem" a szívünkben. De hogyan szuszakoljuk lejebb?

Folyt. köv.

* Egyébként november 28.-án kezdődött advent, de ez kezdési időpont csak a földi halandókra, keresztény egyházakra vonatkozik, nem a szentséges kereskedelmi szférára.